Izgradnja Nur džamije – Armirano betonski radovi u završnoj fazi

Published by Meliha on

Nakon što je svečano položen kamen temeljac za izgradnju Dzamije Nur, uspješno i u roku su izvedeni pripremni i zemljani radovi. Ovih dana je i izvođenje armirano-betonskih radova na u samoj završnici.

Na lokalitetu Boljakov potok, na uglu ulice Adema Buće, ulice Bratunačka i ulice Grada Bobovca, projektovan je objekat džamije, kuća imama, ulazi na lokalitet, parking prostor te platoi pristupa objektima.

Neto površina svih projektovanih zatvorenih prostora je 511 m², spratnosti suteren+prizemlje+galerija, a od sadrzaja ima kotlovnicu, abdesthana sa mokrim čvorom za muškarce i žene, čajdzinicu, prostor za omladinu, centralni prostor i Galerijski prostor-MAHFIL.

Džamija ima sljedeće sadržaje: nadkrivene prostore u prizemlju, kao i prilaze projektovanim prostorijama. U prizemlju je ulaz sa predprostorom za cipele i odjeću, a zatim ulaz u centralni prostor džamije. Sa desne strane predprostora je učionica mekteba u kojoj se po potrebi može obavljati molitva. Sa lijeve strane predprostora je soba imama. Ispod natkrivenog prostora prizemlja je ulaz za mahfil/žene i abdesthana sa mokrim čvorom za žene. U prizemlju je i kotlovnica.

Objekat se sastoji od AB konstrukcije i od blok opeke. Sam centralni prostor je pokriven viševodnim drvenim krovom. Pokrov je crijep.

Categories: Novosti